ОХТИРСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ НАДАЄ РОЗЯСНЕННЯ ЩОДО:
Вимоги до реалізації непастеризованого «сирого» молока від тварин, які утримуються в особистих підсобних господарствах населення (дрібнотоварне господарство – до 5 голів дійних тварин ВРХ, кобил, до 50 голів овець, кіз).
1. Молоко домашнього виробництва повинно реалізовуватись кінцевому споживачу виключно на агропродовольчих ринках та за умови підтвердження його придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованою лабораторією, яка знаходиться на агропродовольчому ринку, державним інспектором, який знаходиться на цьому ж ринку.
2. Сире молоко повинно бути отримано від клінічно здорових, ідентифікованих та зареєстрованих тварин.
3. Тварини повинні перебувати під державним контролем з метою підтвердження стану їх здоров’я.
4. Тварини повинні негативно реагувати на введення туберкуліну, негативними на бруцельоз, лейкоз тощо, щеплені на сибірку та пройти інші протиепізоотичні заходи згідно Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин.
5. Молоко не повинно бути отримане від тварин які лікуються та отримують ветеринарні препарати до закінчення періоду виведення (очікування).
6. Молоко повинно бути досліджене, власником тварини, на приховані форми запалення вимені (субклінічний мастит) не рідше одного разу на місяць та мати негативним результатом.
7. Молоко не повинно бути отримане в перші сім днів після отелення та останні сім днів до кінця лактації та мати будь-які невідповідності, визначеними законодавством.
8. Молоко повинно бути профільтроване та відразу після доїння охолоджене до +8 0С. Та на всьому шляху обігу та реалізації його температура не повинна перевищувати +10 0С.
9. Заборонено змішувати молоко отримане від різних за часом доїнь, якщо молоко протягом двох годин не було охолоджене до +8 °C.
10. Власник тварини повинен вести обов’язкові записи про тварину – записи в довільній формі, що містять інформацію про всі лікувальні та діагностично-профілактичні заходи, що проводяться із тваринами, які утримуються у дрібнотоварних господарствах, а також інші записи, передбачені Законом 771.
11. Тара повинна бути повинна бути чистою, виготовленою з матеріалів, дозволених до контакту з харчовою продукцією центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.
12. Наявний ветеринарний документ, що засвідчує ветеринарно-санітарний стан господарства, стан здоров’я тварини та епізоотичне благополуччя тварин у домогосподарстві, який видається безплатно центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини.
13. Наявність медичної книжки.
14. Молоко за критеріями безпеки, органолептичними та фізико-хімічними показниками повинно відповідати вимогам нормативно-технічних (ДСТУ, ТУ тощо) та нормативно-правових актів (накази 118, 49, 209).
15. Забороняється реалізація молока з фальсифікацією – зняття жиру, додавання води, крохмалю, соди, цукру та інших домішок.