Згідно повідомлення Охтирського районного відділу ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ», в Охтирському районі втричі зросла кількість харчових отруєнь. Було зареєстровано 19 вип. ГКІ, 17 чол. – мешканці м. Охтирка, 2 чол.- Тростянецька ОТГ. При епідрослідуванні встановлено, що майже всі захворівші вживали продукти, придбані в супермаркетах міста. Охтирське районне управління Держпродспоживслужби нагадує, що згідно наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 03.01.2023 № 5 «Про затвердження Переліку підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин на період воєнного стану» однією з підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю є загроза, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини.