Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.
Ботулізм — це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; який виробляються бактеріями Clostridium botulinum-мікроорганізмами, які сприяють виникненню хвороби,не руйнує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.
Ботулізм є дуже рідкісним, але небезпечним для життя захворюванням, яке уражає нервову систему (нерви, головний і спинний мозок) і викликають параліч (м’язова слабкість).
Більшість людей повністю одужує після лікування при вчасному зверненні за медичною допомогою, але параліч може поширитися на м’язи, які контролюють дихання, що може призвести до летального результату приблизно в 5-10% випадків.
Симптоми ботулізму можуть спостерігатись від кількох годин до кількох днів після впливу бактерій, які є збудниками ботулізму, або їх токсинів.
Спочатку відмічаються такі клінічні прояви, як нудота, блювота, шлункові спазми, діарея або закреп, в подальшому виникає параліч, який поширюється по тілу від голови до ніг.
Профілактика ботулізму
Заразитись ботулізмом від продуктів харчування не критично високий, але теж можливий, особливо це стосується ринків, де не завжди дотримуються всіх необхідних умов зберігання.
Дещо вищий ризик, якщо ви виробляєте власну їжу, особливо якщо це передбачає консервування. Але дотримання гігієнічних процедур та рекомендацій щодо консервування зменшить будь-який ризик.
Не їжте їжу з опуклих або пошкоджених банок, а також не їжте консервовані продукти з неприємним запахом; продукти, які зберігаються при неправильній температурі, і, звісно ж, прострочені продукти.
У багатьох випадках дитячого ботулізму конкретна причина не визначена, тому запобігти її не завжди можливо.
Старайтесь дбати про себе та вживати лише свіжі та якісні продукти, ретельно перевіряйте їх термін придатності.